Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Aile ve çift terapisi; gelişim ve değişim sağlamak için aileler ve çiftler arasından yakın ilişkinin detaylı olarak çalışıldığı psikoterapinin bir dalı olarak karşınıza çıkar. Bireylerin çevresinde bulunan diğer insanlarla kurduğu yakın ilişkiler, duygusal doyumları ve ruh sağlıkları açısından bu terapiler çok önemlidir. Özellikle eş, ebeveyn ve çocuklar gibi kişilerde kurulan yakın ilişkiler için bu rol çok daha belirgin bir hal alır. En yakın ilişkilerden biri olan evlilik ilişkisinde eşler zaman zaman bazı zorlu ve sıkıntılı dönemlerden geçebilir ve çatışmalar yaşayabilir.

Çift terapisinde temel amaç ise aile içinde ve çiftler arasında yaşanan bu zorlu ve sıkıntılı süreçlerin detaylı şekilde ele alınarak söz konusu çatışmaların çözülmesi ve tüm aile üyelerinin buna bağlı olarak olumlu yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Hem aile içi ilişkilerin düzenlenmesi hem de diğer insan ilişkilerinde düzenlenme yapılması bu terapiler sayesinde mümkün olabilir.

cift-terapisi-nedir.jpg

Ülkemizde aile ve çift terapisi ise son yıllarda giderek artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Bireyler, zorlu ve sıkıntılı geçen bu döngüden çıkabilmek için tüm sistem içerisinde meydana gelecek köklü bir değişime ihtiyaç duyar. Terapistler ise aile üyelerinin birbirine bu konuda yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Bu noktada ise her bir aile üyesinin yaşadığı sıkıntı aile sistemi içerisinde ayrıca ele alınır.

Aile ve çiftlerde uygulanan bu çalışmaların uzun vadede etkisi olabilir. Bu terapilere katılan aile bireyleri, kendisi ve diğer aile üyeleri hakkında birçok farklı şey öğrenme fırsatına sahip olabilir. Bireylerin yaşadıkları ilişki sorununu düzeltmeye yönelik uygulanan terapiler, aynı zamanda kurulan yakın ilişkiyi desteklemeye yarar. Yaşanan problemlerle baş etme becerilerinin kazandırılmasıyla beraber, sadece o durum özelinde yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında yaşanma ihtimali olan bazı durumlarla baş edebilmeyi sağlar.

Çift Terapisi Nedir?

Çift terapisi; bireyler olarak uygulanan psikoterapilerden farklı olarak, aile/ ilişki dinamiklerine ve bu dinamiklerin getirdiği psikolojik iyilik hali üzerinde yaşanan etkilere odaklıdır. Psikoterapist ve eşler arasında var olan karşılıklı şeffaflık ve güven ilişkisi sağlanır ve psikoterapist eşlere aynı mesafeden yaklaşım sergiler. Koşulsuz bir olumlu kabul ile eşlerin kendini çok daha güvenli bir ortamda, yargılanmış hissi yaşamadan rahat bir şekilde açması sağlanır. Buna bağlı olarak çift terapisinde, bireyler değil bireylerin davranışlarının aile sistemini ne derece etkilediği yoğun olarak incelenir. Bundan dolayı bir aile üyesinin tanımaktan daha çok aile üyesinin diğer bireylerle olan ilişki stilinin aile üzerindeki yansıması ele alınır.

İlişki ve evlilik terapisi sırasında başvuru kaynaklı görece daha hızlı ve çözüm odaklı müdahalede bulunmak mümkün hale gelir. Aile içi çatışma, iletişim problemleri, çocuk ve ebeveyn arasında yaşanan anlaşmazlıklar, depresyon ve kaygı gibi aile huzurunu bozan birçok konu çift terapisi sürecinde detaylı olarak incelenir. Eşlerin ve aileyi meydana getiren bireylerin bu gibi durumlarda çatışma çözümüyle alakalı olarak becerilerinin güçlendirilmesi hedeflenir.

İlişki ve evlilik terapisinde; kişinin kendi düşünce, duygu, davranışlarını ve bunların ikili ilişkiye yansıtan kısımlarını anladıkça eşlerin iletişim becerilerinin güçlendiği görülür. Çiftler, ilişki içerisinde yaşadığı stresi bu sayede daha iyi şekilde yönetebilir ve çatışma halinde çok daha etkili baş etme yolları geliştirebilir.

Çift terapisinin bir ekip çalışması olduğu bilinmelidir. Bu ekip, terapist rehberliğinde ilerleyen, üç kişilik çok önemli bir gruptan oluşur. Bu süreç içerisinde terapist daha çok tarafsız bir kısımda yer alırken, iki tarafı da anlayarak adeta bir tercüman rolünü üstlenir. Bir uzman desteği sayesinde yapılan bu tartışmalar, itiraflar ya da konuşmalar çok daha kontrollü ilerler. Sakin olmak ve derin bir nefes alarak bu yola çıkmak ikili ilişkilerin geleceğini pozitif anlamda inşa etmek açısından olmazsa olmazdır.

Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Çift ve aile terapisinin kendi içerisinde farklı uygulamaları vardır. Bazı uygulamalarda bütün aile üyeleri aynı seans içerisinde bir araya getirilirken, ağırlıklı olarak ise terapist aile üyelerinden bir ya da ikisini, ayrıca çiftleri tek tek görmek isteyebilir.

Özellikle çocukların ön planda olduğu aile terapisi uygulamalarında, bazı özel durumlarda çocukların öğretmenleri, okul rehberlik servisi ya da sosyal hizmet uzmanları ile görüşmeler yapılabilir. Aile ve çift terapisi, duruma göre değişiklik göstermekle beraber genel olarak 8 ile 24 seans olarak uygulanır. Her bir seansın süresi ise 50 dakikadır. Hastane ortamında ya da özel merkezlerde uygulanan her bir seansta aile üyelerinin tümü katılmamaktadır. Yine bazı özel durumlarda seansa iki terapist aynı anda katılım sağlayabilir.

Çift Terapisinde Ele Alınan Konular

Partnerinizi daha önce ne kadar tanırsanız tanıyın, beraber bir hayat inşa etmek hayatın çok farklı ve yeni bir dönemini içerir. Bazen bu dönem içerisinde aşamayacağınıza inandığınız, sizin çok fazla yoran ve üzen sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Çift terapisi ise işte tam bu sırada devreye girer. Söz konusu terapinin en önemli işlevi ise ilişki çıkılması zor olan yokuşları çok daha rahat çıkmayı sağlar. Çift terapisinin başarılı olmasını sağlamak için hem partnerinizin hem de sizin bu sürece onay vermeniz gerekir.

cift-terapisinde-ele-alinan-konular.jpg

Çift, aile ya da evlilik terapilerinde ilişki içerisinde olan kişilerin terapiye birlikte gitmesi şarttır. İlk seansta çekinmek normal bir duygu olurken, işin uzmanı olan terapistler zaman içerisinde bu konuda kendinizi daha fazla güvende hissetmenize yardımcı olur.

Çift terapisi, birlikte yaşayan kişilerin aşmak da zorluk çektiği her türlü konu için onlara yol gösteren çok önemli bir psikoterapi tekniğidir. Eşler, sevgililer, nişanlılar çift terapisi alırken bakış açısından kaynaklı farklılıkları görerek bunları rahat şekilde kabul edebilir. İnsan doğası gereği yalnızlığa çok uygun bir varlık olmadığında, genel olarak herkes kendi eşini bulmak ve hayatına onunla devam etmek ister.

Çift terapisi; ilk olarak her iki tarafın kendini iyileştirmek için attığı çok önemli bir adımdır. Bu noktada ise süreç her iki taraf için belli konuları çözme konusunda iyi bir yol kat etmesini sağlar. Değer verdiğiniz insanın bazen hiç anlayamadığınız yönlerini alanında uzman yardımıyla daha rahat şekilde anlayabilirsiniz. Sevdiğiniz insanın size göre yanlış olan taraflarıyla kabul ettiğinizde ya da rahatsız olduğunuz yönleri birbirinize düzgün bir dille ifade ederek duygularınızı doğru şekilde ifade ettiğinizde sorunlar daha rahat çözülür.

Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?

Özellikle çift ve aile ilişkileri içerisinde yaşanan sorunlarda herkes bu terapi yönteminden faydalanabilir. Aile ve çift terapisinin çok yaygın ve geniş bir kullanım alanı olduğunu ifade etmek mümkündür. Tüm psikolojik ve psikiyatrik bozukluklarda, aktif olarak kullanılan diğer yöntemlerle bir arada kullanılabilir. Çift terapisinin kullanım alanları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlilik sorunları,
  • Çift ilişkileri,
  • Boşanma,
  • Ergen, çocuk ve yetişkin ruh sağlığı,
  • Çocuk ve ergenlerde okul problemleri ve davranış bozuklukları,
  • Yeme bozuklukları,
  • Kronik fiziksel sağlık sorunları,
  • Madde ve alkol kullanımı,
  • Kayıp, yas ve travmalar,
  • Şiddet, ihmal ve duygusal istismar durumları,
  • Aile yaşantısında yaşanan ani değişiklikler (taşınma ve iş değişikliği gibi),
  • Ebeveynlik becerisi,
  • Psikoseksüel zorlukları,
  • Depresyon ve anksiyete içeren duygusal sorunlar
  • Üvey bireyi bulunan ailelere özel destek,
  • Evlat edinme, üvey çocuk ve ebeveyn ilişkisi,
  • İş stresi ve sorunları,
  • Ekonomik sorunlar,
  • Göç eden ailelere özel destek,
  • Travma sonrası yetişkinlere, gençlere ve çocuklara destek,
  • Kendine zarar verici davranış bozuklukları.

Bahsi geçen birçok durumda, diğer psikoterapi yöntemleri ve bazı durumlarda ilaç tedavisi eşlik edebilir. Bazı durumlarda ise aile ve çift terapisi bireylere yasal olarak önerilir. Örnek vermek gerekirse; aile mahkemelerinde boşanma ve bazı davalarda ilk olarak aile ve çift terapisi önerilebilir.

Teta Clinic, alanında uzman ekibiyle çift terapisi konusunda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışını benimseyen profesyonel bir kurumdur. Sizde Teta Clinic farkını yaşamak ve uzun vadede sağlıklı ilişkiler kurmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik