Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Ergoterapi, amaçlı aktiviteler yardımıyla sağlığı geliştiren kişisel merkezli bir çeşit tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Ergoterapinin en temel ve dikkat çeken amacı, günlük yaşam aktivitelerine katılımın sağlanmasıdır. Bu mesleği icra eden ergoterapistler, kişilerin ihtiyaç duyduğu aktiviteleri geliştirmeye yardımcı olarak, ihtiyaç duydukları aktiviteleri yapabilme ve sosyal hayatları için son derece önemli olan becerileri geliştirebilmeyi amaçlamaktadır. Ergoterapistler, kimi zaman birebir bazen ise gruplar halinde çalışarak, kişilere beceri ve davranış kazandırmak yada onları bu konu hakkında eğiterek topluma kazandırmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere ergoterapi, kişiler üzerinde toplumsal katılımı arttıracak beceri ve aktiviteler üzerinde çalışan bir sağlık mesleği olmanın yanında ev, okul, işyeri, sağlık merkezi gibi adli kurum kuruluşları yada özel kuruluşları içeren oldukça geniş bir yelpazede uygulama alanına sahiptir.

otizmde-ergoterapi-mudahaleleri.jpg

Otizm spektrum bozukluğu olan kişilerde, ergoterapi son derece büyük bir öneme sahiptir. Bu bireylerin günlük yaşam becerilerini çevre iletişimleri ve duyu motor gelişimlerini arttırmak için uygulanan ergoterapi, büyük bir fayda sağlayan ve otizmde oldukça dikkat çekici sonuçlar veren uygulamalar arasında yer almaktadır. Günümüzde ergoterapi, otizmde de sıklıkla kullanılmaya başlanmış ve oldukça iyi geri dönüşler alınmasını sağlamıştır.

Özellikle otizmli çocukların, iletişim becerilerini geliştirmek ve günlük yaşam becerilerini arttırmak için uygulanan bu yöntem bunun yanı sıra bu çocukların motor ve kaba motor becerilerini geliştirmek amacıyla uygulanan bir programdır.

Otizmli çocukların, ergoterapi yardımıyla hareket becerileri kazandırılmakta ve böylece günlük yaşam becerileri ve kişisel bakım becerilerini tek başına, kişilerden bağımsız şekilde yapmaları hedeflenmektedir. Bu noktada otizmli çocuklara ergoterapi programı uygulanırken asıl amaç bu çocukların gelişim özelliklerini bilerek, kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamaktır.

Aynı zamanda çevresiyle olan iletişimi arttırmaktır. Bu nedenle otizmli özel çocuklara sahip olan ailelerin, çocuklarını bu eğitimlere yönlendirmesi son derece önemlidir. Bu şekilde çocuk ileriki zamanlarda çok daha özgüvenli ve iletişimi kuvvetli bir birey olarak hayatına devam edecektir.

Sizlerde otizmli özel çocuklara sahip aileler olarak çocuklarınıza ileriki yaşantısında büyük bir kolaylık sağlayacak ve motor becerilerini geliştirecek olan ergoterapi programı ile bambaşka bir yol çizmek isterseniz, Teta Clinic olarak sizlerin yanında olmaktan büyük bir keyif ve mutluluk duyacak olduğumuzu belirtmek isteriz.

Sizde bu yolda deneyimli ve alanında uzman bir ekip yardımıyla yürümek isterseniz, hemen bizlerle iletişime geçebilir aynı zamanda web sitemizi ziyaret ederek, bu programlar hakkında gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Otizmde Ergoterapi Müdahalesinin Temel Hedefi

Otizmde uygulanan ve şahane sonuçlar veren ergoterapinin bu bireylere uygulanmasında belli başlı pek çok hedef bulunmaktadır. İşte otizmli bireylerde, ergoterapi müdahalesinin en temel hedefleri;

  • Duyusal İşleme Becerileri
  • Motor Becerileri ve Koordinasyon
  • Sosyal İletişim ve Etkileşim
  • Öz Bakım Becerileri
  • Davranış Yönetimi
  • Çevresel Düzenleme
  • Aile Eğitimi

olarak bilinmektedir. Şimdi gelelim bu hedefleri daha detaylı şekilde anlatmaya. İşte otizmde ergoterapi müdahalesinin temel hedeflerinin daha detaylı ve geniş şekilde anlatmak gerekirse;

Duyusal İşleme Becerileri

Otizmli kişiler, duyusal bildirimleri normal bireylere göre daha farklı şekilde algılarlar.

Ergoterapistler, otizmli bireylerin duyusal uyarılara ne şekilde tepki verdiğini değerlendirerek, bu kişilerde motor sistemlerini dengeleyecek uygulamalar üzerinde çalışmayı hedeflerler. Bu sayede otizmli bireylerde meydana gelen duyarlılık ve duyarsızlık gibi iki durum ile çok daha rahat başa çıkılmasına yardımcı olurlar.

Motor Becerileri ve Koordinasyon

İnce motor becerileri üzerinde de çalışan ve muazzam sonuçlar ortaya çıkaran ergoterapistler, otizmli bireylerin yazı yazma, koşma, zıplama gibi pek çok becerisinin gelişmesine yardımcı olurlar. Bu sayede otizmli bireyler, günlük yaşantılarını çok daha rahat ve kişilerden bağımsız şekilde yürütebilirler.

Sosyal İletişim ve Etkileşim

Otizmli bireylerin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayan ergoterapi bu konuda oldukça kritik bir öneme sahiptir. Ergoterapistler, rol oynama gibi aktivitelerde otizmli bireylerin oldukça başarılı olmasına ve bu durumlara ciddi katılımlar göstermesine yardımcı olacak çalışmalar yapmaktadır.

Öz Bakım Becerileri

Otizmli kişilerin pek çok noktada kişilerden bağımsız şekilde hareket etmesi son derece önemlidir. Yemek yeme, su içme, tuvalet yada kişisel hijyen gibi pek çok noktada bağımsız ve özgüvenli olması bu bireyler için oldukça önemlidir. İşte bu noktada ergoterapistler, kişilere bu becerileri öğretmenin yanında stratejik planlama yapma yeteneklerinide öğretmektedir.

Davranış Yönetimi

Ergoterapistler, otizmli kişilere günlük yaşantılarında karşılaştığı yada karşılaşacağı sorunlara karşı nasıl davranması ve ne tepki vermesi gerektiğini öğretmektedir.

Çevresel Düzenleme

Ergoterapistler, otizmli kişilere evde yada bulunduğu herhangi bir ortamda çevresel düzenleme önerisinde bulunmaktadır. Bu sayede bu bireylerin çalışma alanları gibi pek çok alanda görsel ve işitsel dikkat dağıtıcı her türlü etkenden uzak durması sağlanmakta böylece daha iyi odaklanmasına olanak tanınmaktadır.

Aile Eğitimi

Ergoterapi sadece otizmli bireyler için değil bu bireylerin aileleri içinde gerekli destek ve eğitimi veren bir programdır. Bu noktada ailelerin, çocuklarını iyi anlayabilmeleri ve ihtiyaçlarını kavrayabilmeleri sağlanmaktadır.

Ergoterapide Uygulanan Teknik ve Yöntemler

Otizmde ergoterapi uygulamalarında, kişiye özel farklı yöntem ve programlar belirlenmekte ve bu doğrultuda hareket edilmektedir. Ancak uygulanan belli başlı teknik ve yöntemler bulunmaktadır. İşte otizmli bireylerde uygulanan en yaygın ergoterapi teknik ve yöntemleri;

  • Duyusal Entegrasyon Terapisi
  • İnce Ve Kaba Motor Becerilerini Geliştirmek
  • Sosyal İletişim Becerisi
  • Etkileşim Becerisi
  • Görsel Destek ve Düzenleme
  • Davranışsal Müdahaleler

Yukarıda yer alan tüm bu teknik ve yöntemler sayesinde ergoterapi, otizmli bireylerin çevresi ile uyum sağlamasına ve duyusal gelişmesinin hızlandırılmasına bir hayli yardımcı olmaktadır.

Sizlerde otizmde ergoterapide uygulanan teknik ve destekler hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, bizlerle iletişime geçebilir bu konu hakkında gerekli her bilgiye sahip olabilirsiniz.

Otizm Ergoterapi Müdahalesinde Aile Katılımı ve Destek

Otizmde ergoterapi müdahalesinde sadece ergoterapist ve kişi arasında değil bunun yanında otizmli bireylerin aileleriylede terapi yapılmaktadır. Bu şekilde ergoterapi programına ailelerde dahil edilmekte ve çocuklarını anlamaları sağlanmaktadır. Aileler, ergoterapi sürecinin en büyük ve önemli destekçileri olarak kabul edilmektedir.

Bu sayede günlük hayatta ergoterapi stratejilerinin uygulanması sağlanmakta ve böylece otizmli bireylerin çok daha fazla gelişim göstermesine yardımcı olunmaktadır. Bu noktada aile eğitimi için ailenin, otizmli bireyin gelişim sürecini anlaması ve desteklemesi için terapiler yapılmakta ve ailelere gerekli eğitimler verilmektedir.

Aynı zamanda ailelere evde destek olarak kullanabilecekleri araçlar ve stratejiler hakkında gerekli tüm bilgiler verilmekte ve böylece ergoterapinin bir şekilde evde de devam etmesi sağlanmaktadır. Kısacası otizmde ergoterapi hem ailenin, hem otizmli bireylerin dahil edildiği bir program olarak tasarlanmakta ve çok iyi geri bildirimler alınmaktadır.

Sizlerde bir otizmli birey ailesi olarak bu tür eğitimlere çocuğunuz ile dahil olmak isterseniz hemen Teta Clinic web sitemizi ziyaret edebilir, bizlerle iletişime geçerek, gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Böylece hem kendiniz, hemde çocuğunuz için farkındalığa varabilir, uygulanan yöntemler ile gelecekte çocuğunuzun hayatına dokunabilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik