Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Motor planlama, kişilerin gerçekleştirdiği bir hareketin nasıl gerçekleştiğini beyninde planladığı bir süreçtir. Bu planlama esnasında, gerçekleşecek olan fiziksel hareketin gerçekleştirilebilmesi için kasların nasıl kullanılacağı ayrıca hangi anda kullanılması gerektiği hesaplanmaktadır.

Hiç şüphesiz ki eylem ve hareketlerde en karmaşık durumlarda, motor planlama son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu duruma örnek verecek olmak gerekirse, düğme ilikleme, ip atlama, bisiklete binme, yemek yeme gibi fiziksel ve eylemsel hareketler gerektiren faaliyetlerde, motor planlama devreye girmektedir.

motor-planlama-nedir.jpg

Ancak bazen kişilerde, motor planlama konusunda bozukluklar görülebilmektedir. Bu durum genellikle, nörolojik rahatsızlıklar ile doğru orantılı olacak şekilde ilerlesede gelişimsel olarakta görülebilen ve motor becerilerinin öğrenilmesi ve gerçekleştirilmesi konusunda zorluklar yaratabilmektedir.

Motor Planlama Bozuklukları

Motor planlama bozuklukları genel itibariyle "apraksi" olarak adlandırılan bir duruma sebep olmakta ve bireylere oldukça zor zamanlar yaşatmaktadır. Bu durum nedeniyle bireyler, istediği hareketi yapamamakta yada bir hayli güçlük çekmektedir.

Nörolojik ve gelişimsel bozukluklarla ilişkilendirilen bu durum farklı birçok hastalık durumuyla ilişkilendirilmektedir. Gelişimsel olduğu düşünülen bu durumlarda, çocukluk döneminde yazı yazma yada diş fırçalamada zorluklar yaşanırken, nörolojik olduğu düşünülen motor planlama bozukluklarında ise bu durum kendini başka şekillerde göstermektedir.

Motor Planlama Bozukluğu Nedenleri

Motor planlama bozuklukları, çocukluk döneminde yada sonraki dönemlerde ortaya çıkabilen son derece sıkıntılı bir durumdur. Çeşitli sebeplerden kaynaklanan bu durum genel itibariyle beyindeki işlev bozukluğu ile bağdaştırılmaktadır.

Ancak motor planlama bozukluklarına nelerin sebep olduğunu bilmek isterseniz, bunun yanında bu konuyla ilgili detaylı pek çok bilgiye de sahip olmak isterseniz, Teta Clinic web sitesini ziyaret edebilir, kafanızdaki her türlü soruya cevap bulabilirsiniz. İşte motor planlama bozukluğunun en yaygın ve bilinen nedenleri;

Nörolojik Hastalıklar: Motor planlama bozuklukları, nörolojik sebeplerden kaynaklanan hastalıklarda yani inme, parkinson yada alzheimer hastalığı geçirmiş hastalarda görülebilmektedir. Beyni direk etkileyen bu hastalıklar nedeniyle, kişilerde motor planlama ile ilgili sıkıntılar yaşayabilir.

Gelişimsel Bozukluklar: Bu durum sayesinde oluşan motor planlama bozuklukları genel itibariyle çocukluk döneminde görülen göz ve ince motor becerilerinde meydana gelen bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaktadır.

Travma Kaynaklı Bozukluklar: Kafa travması, spinal kord yaralanması ve daha pek çok travma yaşamış olan kişilerde ortaya çıkan motor planlama bozuklukları, yapılacak olan fiziksel ve eylemsel hareketleri doğrudan etkilemektedir.

Genetik Faktörler: Aile geçmişinde motor planlama bozuklukları görülen bazı kişilerde, genetik olarak bu durum görülebilmektedir.

Psikolojik Faktörler: Stres, pratik yetersizliği gibi bazı farklı çevresel faktörlerden dolayı kişiler bambaşka bir psikolojiye bürünebilir böylece motor planlamada bozulmalar ortaya çıkabilir.

İlaç Yan Etkisi: Sıklıkla kullanılmak zorunda kalmış bazı ilaçlar, motor kontrol ve becerilerini oldukça etkileyebilir. Bu durumda motor hareketlerinin kontrol edilmesinde zorluk oluşturabilir.

Yukarıdaki tüm bu yazıdan da anlaşılacağı üzere motor planlama bozuklukları pek çok sebep dolayısıyla ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunların değerlendirilmesi ve net olarak belirlenmesi, doğru tedavi uygulanmasına böylece en iyi sonuçlar alınmasına olanak tanımaktadır.

Motor Planlama Bozukluğu Belirtileri

Motor planlama bozukluğu, kişilerin beyinlerinde belirlemiş olduğu hareketleri fizikselliğe dökememesi durumudur. Bu durum kişilerin yeteneğini oldukça etkileyen bir durumdur. Motor planlama bozukluğu belirtileri, kendini net bir şekilde göstermektedir. İşte motor planlama bozukluklarında en yaygın ve sık karşılaşılan belirtiler;

Duyusal Bildirim Sorunları: Burada kişiler duyduğu şeylere veya verilen komutlara karşı yapması gereken hareketi doğru şekilde planlayamaz. Bu durumda motor becerilerini tam anlamıyla sergileyemez.

Sosyal Etkileşim Zorlukları: Bu durum genel itibariyle okul dönemindeki çocuklarda, toplu oyunlara katılamama yada sosyal aktivitelerde bulunamama olarak görülmektedir. Bu şekilde çocuklarda, sosyal ve bilişsel becerilerin gelişmesini etkilemektedir.

Karmaşıklıklarla Başa Çıkamama: Kişiler bu noktada pek çok adımı bulunan görevleri yerine getiremez yada oldukça zorluk çeker. Çünkü karmaşık durumlar, motor planlamanın son derece sık kullanıldığı bir durumdur. Bu nedenle kişiler bu durumlarda bir hayli zorluk yaşar.

Aşırı Yavaşlık: Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde genel olarak hareketler oldukça yavaş ve güçsüzdür. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise, kasların tam olarak çalışmamasıdır.

Dikkat Dağınıklığı: Motor planlama bozukluklarına sahip olan kişiler, dikkatini toplama ve odaklanma ile ilgili birçok sorun yaşamaktadır. Aynı zamanda kişiler hareketlerini planlayamaz ve istediği yerde istediği eylemi gerçekleştiremez.

Hareket Koordinasyonu: Motor planlama bozuklukları, vücutta farklı yerlerde koordinasyon eksikliği yaşanmasına sebep olmanın yanı sıra hareketlerde doğru anı yakalayamama gibi sorunlarada sebep olmaktadır. Motor planlama bozuklukları, kişiler üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Harekete Başlamada Zorluk: Kişiler bu noktada başlamak istediği harekete başlayamaz yada bu harekete son derece zor bir şekilde başlar. Bu durum nedeniyle pek çok fiziki aktivitede gecikmeler yaşanır.

Motor Planlama Bozukluğu Tedavisi

Motor planlama bozuklukları, kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşüren ve hayatlarını bir hayli etkileyen son derece önemli bir konudur. Bu durumun tedavisi kişinin yaşı ayrıca motor planlama bozukluğunun boyutu ve başka birçok etkene göre değişiklik göstermektedir.

Burada uygulanacak olan tedavi genel itibariyle çeşitli pek çok yöntem içermektedir. Motor planlama bozukluklarında en sık kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir;

Fizyoterapi

Burada fizyoterapist olarak adlandırılan uzman kişi, kişinin motor becerisini arttırmak için farklı pek çok egzersiz programı oluşturur ve bu egzersizler sayesinde, kas gücünü ve esnekliğini arttırır. Aynı zamanda kişilere farklı egzersiz aktiviteleri ile motor becerilerini yeniden kazandırır.

Özel Eğitim

Motor planlama konusunda zorluk yaşayan kişilere, özel eğitim programları sayesinde sorun yaşadıkları bu durum konusunda oldukça yardımcı olunmaktadır. Bu sayede bireylerin sorununun çözülmesinin yanı sıra sosyal becerilerini geri kazanması konusunda öncülük edilmektedir.

Ergoterapi

Ergoterapistler, kişilere fiziksel ve eylemsel hareketlerini gerçekleştirebilmek için oldukça yardımcı olmaktadır. Bu sayede, günlük yaşantılarında karşılaşabilecekleri zorlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Aile Eğitimi

Bu hastalığın tedavi sürecinde, aile bireylerin tümü yada bir kısmı bu sürece dahil edilmelidir. Bu sayede evde de kişilere uygulanabilecek ve bu durumu aşmasına yardımcı olabilecek aktiviteler yaptırılabilir.

Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra duyusal entegrasyon, pratik, tekrar, teknoloji desteği, ilaç tedavisi gibi pek çok tedavi yöntemi sayesinde de kişilere motor planlama becerisi yeniden kazandırılabilir. Bu sayede kişilere, hayat kaliteleri yeniden kazandırılabilir.

Aynı zamanda yaşamdan yeniden zevk alma, bunun yanında fiziksel ve eylemsel hareketlerini yeniden ve düzenli bir şekilde yapabilme imkânı sağlanabilmektedir.

Sizlerde tüm bu tedavi yöntemlerine ve daha daha fazlasına alanında uzman işinin ehli bir firma sayesinde ulaşmak istiyorsanız, web sitemizi ziyaret ederek uzman kadromuzla iletişime geçebilir, Teta Clinic farkıyla ve uzmanlığıyla motor planlama bozuklukları gibi ciddi bir rahatsızlığın üstesinden gelebilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik