Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Dürtüsel davranışlarda bozukluk olarak bilinen dürtüsellik, herhangi bir olay yada eylemin sonucunu düşünmeden harekete geçmek olarak tanımlanan olaylar bütünüdür. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin disipline uymama, kuralları uygulamama, otoriteye karşı gelmek gibi bazı belirgin özellikleri bulunmaktadır.

Bu durum kişilerin, anlık dürtülerle hareket etmesini sağlamanın yanı sıra pek çok zararlı sonuçlarında doğmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bu bozukluğa sahip olan bireylerin, en kısa zamanda gerekli terapileri alması gerekmektedir.

durtusellik-nedir.jpg

Dürtüsellik Nedir ?

Dürtüsellik, bireyin dürtü kontrol bozukluğu yani düşünmeden eyleme geçmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu duruma sahip bireyler genel olarak, risk almaya yatkın bununla birlikte duygusal dürtüleri ile hareket eden kişilerdir.

Aynı zamanda düşünmeden hareket eden bu bireylerde genellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuda görülmektedir. Dürtüsellik, psikolojik bozuklukları tetikleyen ve bireyin anlık hislerini göz önünde bulundurarak hareket etmesi olarak tanımlanmaktadır.

Genel olarak düşünmeden hareket eden bu bireyler, sabırsız ve düşün,eden hareket etme gibi pek çok özelliğe sahiptir. Bu rahatsızlıklara sahip olan bireylerin oldukça belirgin ve dikkat çeken pek çok özelliği bulunmaktadır. Bu yazımızda Teta Clinic olarak sizler için dürtüselliğe sahip olan bireylerin, en belirgin özelliklerine yer vermeye çalışacağız. İşte dürtüselliğe sahip olan bireylerin belli başlı bazı özellikleri;

Anlık Tepkiler

Dürtüselliğe sahip olan kişiler, anlık tepkileri ile oldukça dikkat çekmektedir. Bu kişiler herhangi bir durumu düşünmeden aniden karar verir ve bunu uygularlar.

Duygusal Kontrol Noksanlığı

Bu duruma sahip olan bireylerin, belirgin bir diğer özelliği ise duygusal kontrol noksanlığıdır. Bu kişiler, duygu ve düşüncelerini kontrol etmekte son derece zorlanırlar.

Risk Alma

Bu durumu yaşayan kişiler birçok olumsuz sonucu düşünmeden hareket ederler. Yapacakları eylemlerde risk alarak birçok farklı harekette bulunabilirler.

Sosyal İlişkilerde Sorun

Bu bireylerin pek çok özelliğinin sebep oldukları zorlukların yanı sıra en çok karşılaştığı zorluklardan bir diğeri ise son derece önemli bir yere sahip olan sosyal ilişkilerdir.

Dürtüselliğe sahip olan kişiler, sergiledikleri davranışları sebebiyle sosyal ilişkilerinde bir hayli zorluk çekmektedir.

Dürtüsellik Belirtileri

Kişinin kendisini ve dürtülerini kontrol etme ve çevresine zarar verecek davranışlarda bulunma gibi davranışlar sergilemesine sebep olan psikolojik sağlık sorunlarına "dürtüsellik" adı verilmektedir. Bu duruma sahip olan kişiler, anlık dürtüleri ile hareket eden kimselerdir.

Bu durumun kişilerde kendini belli ettiği bazı önemli belirtiler bulunmaktadır. İşte dürtüsel bozukluğu bulunan kişilerde görülen bazı belirtiler;

Dürtü bozukluğu bulunan kişiler, aşırı yeme eğilimi göstermektedir. Sık sık öfkelenme ve fiziksel şiddete başvurmakta bu bireylerin gösterdiği belirtiler arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler, sergiledikleri davranışların her ne kadar uygunsuz olduğunu bilsede, bu duruma karşı koyamaz ve bu eylemi gerçekleştirirler.

Dürtüsel bozukluğa sahip olan bireyler, eylem ve davranışlarını sergilemeden önce oldukça gergin ve öfkeli olabilmektedir. Ancak davranış ve eylemlerini gerçekleştirdikten sonra oldukça rahatlamış hissetmektedir. Aynı zamanda bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin bir diğer gösterdiği en belirgin belirti ise, kırgınlıklarını başkalarına karşı oldukça dışa dönük şekilde göstermeleridir.

Tüm bu belirtilerin yanı sıra kuralları çiğnemek, isyan, itaatsizlik, kendine zarar verme ve aşırı paylaşım içinde olmakta bu duruma sahip olan kişilerin gösterdiği belirtilerin başında gelmektedir.

Çocuklarda Dürtüsellik Neden Olur ?

Çocuklar doğdukları ilk andan itibaren, dürtüleri ile hareket ederler. Büyümeye başladığı andan itibaren ise, ailesi yardımıyla bu durumu kontrol etmeyi öğrenir. Ancak çocuklar sergiledikleri davranış ve eylemlerin karşılarındaki kişiyi nasıl etkileyeceğini hesap edemezler. Bu nedenle eylem ve hareketlerini kendi istedikleri ve hissettikleri şekilde gerçekleştirirler.

Çocuklarda dürtüsellik bozuklukları, yaşam kalitelerini oldukça etkiler. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar, konuşmalara sık sık müdahale eden çocuklardır. Bunun yanında sıra beklememe, eylemlerinin neye yol açacağını bilememek gibi daha pek çok özelliğe sahiptirler.

Aslında bu özelliklerinden önce dürtüsel bozukluğa sahip olan çocukların bu durumlarının neden olduğunu bilmek gerekmektedir. Çocuklarda dürtüsel bozukluk birçok sebeple gözükebilmektedir. Bunlar arasında dikkat çeken bazı faktörler su şekildedir;

  • Beyindeki kimyasal bozulmalar

  • Genetik yatkınlık

  • Çevresel faktörler

  • Aile dinamikleri

Yukarıda yer alan bu faktörler sebebiyle günümüzde pek çok çocukta bu tutumlar sıklıkla görülmektedir. Aynı zamanda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluklarında bu durumları tetiklediği bilinmektedir.

Ancak çocuklar, yerinde ve profesyonel bir destek ile duygusal becerileri geliştikçe bu durumun üstesinden gelebilir yada bu durumu oldukça kontrollü bir şekilde yönetebilir.

Sizlerde çocuklarınız için uzman ve deneyimli bir ekipten yardım almak isterseniz, Teta Clinic olarak sizlere yardımcı olabilir, doğru tedavi yöntemleri ile hem size hem de çocuğunuza destek olarak bu durumu en doğru şekilde yönetmenizi sağlayabiliriz.

Yapmanız gereken web sitemizi ziyaret ederek, bizlerle iletişime geçmek olacaktır. Sizlerde daha fazla vakit kaybetmek istemiyorsanız, en kısa sürede web sitemizi ziyaret ederek bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Dürtü Kontrol Bozukluğu Tedavisi

Dürtü kontrol bozukluğu tedavisi, mümkün rahatsızlıklardan biridir. Dürtü kontrol bozuklukları öncelikli olarak ebeveyn ve terapi ile tedavi edilmektedir. Bu bozukluklarda kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. İşte dürtü kontrol bozukluklarında en sık kullanılan tedavi yöntemleri;

Ebeveyn Yönetimi Eğitimi

Bu yöntem en kısa tanımıyla ailenin, çocuğun davranışlarını geliştirmesine yardımcı olduğu ve oldukça etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Uygulanan bu terapi yönteminde asıl amaç çocuğun olumlu davranışları ile ödüllendirildiği bir disipline etme şeklidir.

MST ( Multisistemik Terapi )

Bu terapi yönteminde, kişilerin olumlu davranışları ve eylemleri yönlendirmek için ebeveynlerin güçlü ve baskın yönleri kullanılır. Aynı zamanda uygulanan bu terapi yöntemi ile kişinin olumsuz davranışlarını azaltmak amaçlanmaktadır.

Bilişsel Davranış Terapisi ( BDT )

Bu tedavi ve iyileştirme yöntemi, bir çeşit psikoterapi olarakta adlandırılabilir. Burada uzman terapistler, bu yöntemi aileyle beraber kullanmaktadır. Bu terapi, dürtüselliğe sahip olan kişinin düşüncelerine en yakından bakmak olarakta adlandırılabilir.

Bu tedavi yöntemleri sayesinde, kişilerin istenmeyen davranışları olumlu yönde pekiştirilmektedir. Aynı zamanda kişilerin empati kurma ve hareketlerini kontrol edebilme yeteneklerini yeniden kazandırmak amaçlanmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra hayatlarında şiddet içermeyen bir disiplin ve tutarlı ve kararlı bir duruş sergilemeleri konusunda teşvik çalışmaları uygulanmaktadır. Bu sayede kişinin daha doğru davranabilmesi için olumsuz duygulardan arınması sağlanmakta, bunun yanında daha olumlu ve sağlıklı düşünmeyi benimsemesi için çalışılmaktadır.

Sizlerde dürtüsel bozukluğa sahipseniz ve bu durumu en sağlıklı şekilde yönetmek istiyorsanız, bizlerle iletişime geçerek bu konu hakkında bilgi sahibi olabilir ve Teta Clinic uzman ekibiyle doğru bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik