Denver 2 gelişimsel tarama testi, 0-6 yaş aralığında olan çocukların gelişim seviyesini değerlendirmek amacıyla kullanılan ve şüpheli durumları tespit etmeye yarayan standart bir test olarak karşınıza çıkar. Bu test çocukların sosyali zihinsel, fiziksel ve dil gelişimlerini ölçmeyi sağlar. Denver 2 testi, aslında çocukların belli yaş aralıklarındaki gelişim göstergelerini detaylı bir şekilde değerlendirmektir. Söz konusu göstergeler çocukların sosyal, bilişsel, dil ve kaba motor becerileri ile alakalı gelişim seviyesinin tamamını kapsar. Örnek vermek gerekirse; 1 yaşındaki bir çocuk emekleme, yürüme, tırmanma ve parmaklarını kullanarak nesneleri tutabilmek gibi motor becerilerini gösterirken, 2 yaşına gelen bir çocuk nesneleri yapboz, yığma ve çizim yapabilme gibi bilişsel becerileri gösterebilir durumdadır.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, çocukların gelişim seviyesini ölçme sistemiyle geliştirilmiş olmanın yanı sıra, 4 farklı alanda değerlendirme yapma özelliği vardır.
Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:
Denver 2 gelişimsel tarama testi, bir çocuğun gelişim seviyesinde yaşanan tüm gecikmeleri ya da sorunları tespit etmek amacıyla kullanılır. Test sonuçları çocuğun cinsiyeti, yaşı ve diğer tüm etkenler göz önünde bulundurularak ortaya konulur. Ayrıca test sonuçları, bir çocuğun gelişim düzeyi hakkında fikir sahibi olmayı sağlarken, bir hastalığa tanı koyabilmek için tek başına yeterli değildir. Test sonuçları, çocukların gelişim seviyesinde yaşanan farklılıkları ve becerileri değerlendirmek, ihtiyaçlarını uygun bir planlama yapmak için kullanılır.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, 0-6 yaş grubunda yer alan çocukların gelişim seviyesini ölçen önemli bir araç olarak görev alır. Bu test ile çocukların dil gelişimi, motor becerileri, sosyal etkileşim ve problem çözme becerileri gibi farklı gelişimsel alanlarını değerlendirmek çok daha kolay hale gelir. Denver 2 testi dort farklı alanda uygulanabilir iken, çocuğun yaşına uygun farklı formatlar söz konusudur. Dolayısıyla her yaş grubu için belli görevler becerileri bir arada sunan bir test olarak ön plana çıkar.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, bu alanda lisanslı olan bir sağlık uzmanı ya da öğretmen tarafından uygulanabilir. Testin sonuçları çocuğun gelişim seviyesi hakkında bir fikir verirken, diğer yandan çocukların ihtiyaçlarına uygun bir şekilde planlama yapabilmek için kullanılır. Ancak test sonuçlarının, bir tanı koyabilmek için yeterli olmadığını ve ek test ile değerlendirmelerin gerekebileceğinin bilinmesinde fayda vardır.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, lisanslı bir sağlık uzmanı ya da öğretmen tarafından uygulanırken, bu test ile çocukların gelişim düzeylerini belirlemek için belli yaş aralığındaki gelişim göstergelerini gözlemleyerek yapılan bir tarama testi olduğunun bilinmesi gerekir. Testin uygulaması ise şu aşamalarla gerçekleşir:
İlk olarak çocuğun yaş aralığına uygun bir test formu seçilir. Test, 0-6 yaş arası olan çocuklara uygun şekilde tasarlanmıştır. Test uygulanacağı yerin rahatlatıcı ve sessiz bir ortamda olması önemlidir. Çünkü çocuklar genel olarak rahat olduklarında, daha iyi ve etkili bir performans sergileyebilir. Testi uygulayacak olan kişi, testin nasıl yapılacağı alan hakkında gerekli eğitimleri almış olmalıdır. Test, belli yaş aralıklarındaki gelişim göstergelerini takip edilerek gerçekleştirilir ve sonuçlanır.
Testi uygulayacak olan kişi, çocuğun gelişim düzeyine ve yaşına göre testin hangi bölümlerinin uygulayacağına karar verir. Dokuz alan arasından tercih yapıldıktan sonra test uygulanmaya başlanır. Bu test genel olarak bir saat kadar bir zaman alır. Uygulama süresi, çocuğun dikkat süresine ve yaş aralığına göre değişkenlik gösterebilir. Test aşamasında çocuğun tepkilerini, hareketlerini ve becerilerini gözlemleyen ve belli sorunlar soran bir sağlık uzmanı ya da öğretmen bulunur. Testi uygulayan kişi, çocuğun yaptığı her bir davranış şeklini not alır ve sonuçlar sonrasında değerlendirmeye alınır.
Test sonucu ise çocuğun cinsiyeti, yaşı ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Denver 2 gelişim tarama testi çocuğun gelişim düzeyi hakkında belli başlı bir fikir verirken, tanı koyabilmek için kullanılması doğru değildir. Test sonuçlarına bağlı olarak çocukların gelişimsel farklılıklarını belirlemek ve çocukların ihtiyaçlarına uygun bir planlama yapmak mümkün hale gelir.
Denver 2 gelişimsel tarama testi sonuçları, çocuğun gelişimsel normlara göre nasıl olduğunu ortaya koyar. Test sonuçları ise çocuğun cinsiyeti ve yaşı gibi unsurlara göre değerlendirilebilir.
Test sonuçları, aşağıda yer alan farklı kategoriler altında değerlendirilir:
Normal: Çocuğun gelişimi, yaşıyla uyumlu olarak gelişim gösteriyor anlamına gelir.
Gecikmiş: Çocuk, yaşıyla uyumlu olarak gelişim göstermiyor anlamına gelir.
Sınırda: Çocuk, yaşıyla uyumlu olarak gelişim gösterme konusunda zorluk çekiyor demektir.
İleri düzey: Çocuk, yaşıyla uyumlu olarak çok daha gelişmiş becerilere sahip demektir.
Test sonuçları, çocuğun hangi alanlarda gelişimsel olarak bir gecikme ya da zayıflık gösterdiğini tespit ederek, ilgili müdahalelerin vakit kaybetmeden yapılmasına yardımcı olmayı hedefler. Bu söz konusu müdahaleler, sağlık uzmanları ve aileler tarafında planlanabilir ve çocuğun genel gelişimine bu sayede destek olunabilir.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, çocuğun genel gelişimi hakkında fikir sahibi olmayı hedeflerken farklı görev ve sorularla bu belirlemeyi yapar. Bu görev sorulara örnek vermek gerekirse; çocuğun sosyal-kişisel alandaki becerileri ‘’yalnız kalmak ister misin?’’ ya da ‘’diğer çocuklarla oyun oynamaya ne dersin?’’ gibi sorular yöneltilerek ölçülür. Dil gelişimi alanında ise çocuğa ‘’senin ismin nedir?’’ ya da ‘’ bu nesnenin ismi nedir?’’ gibi sorunlar sorulur. Çocuğun tepkileri ise farklı puanlama sistemi ile kayıt altında tutulur.
İnce motor becerileri alanında, çocukların sahip olduğu el becerileri ölçülür. Örnek vermek gerekirse; ince motor gelişim becerilerini ölçmek amacıyla, küçük nesneleri tutmak ya da kâğıdı yırtmak gibi görevler verilebilir. Kaba motor alanında ise çocuğun vücut becerilerini ölçmek hedeflenir. Bu beceri ise çocuğun top atma ya da koşma becerisi ile ölçülebilir.
Problem çözme konusunda, çocukların sorunları ile nasıl başa çıktıklarını gösterir. Örneğin; çocukların birkaç nesneyi bir araya getirerek bir şeyler ortaya çıkarması ya da puzzle çözmesi gibi birbirinden farklı görevler verilebilir. Denver 2 gelişimsel tarama testlerinde sorular, her yaş grubu için belli başlı becerileri ölçer ve çocukların bu konuda sahip olduğu gelişim düzeylerini belirleme konusunda çok büyük ölçüde yardımcı olur.
Gelişimsel testler, çocukların gelişim düzeylerini ölçerek seviye belirleme ve herhangi bir geri kalmışlık durumunda anne ve babalara vakit kaybetmeden müdahale etme şansı verir. Bu yüzden çocuklara bu testleri yaparak, gelişimi hakkında bir fikir sahibi olmak mümkün hale gelir. Özel eğitimde kalitenin adres olan Teta Clinic, Denver 2 gelişimsel tarama testi ve birçok gelişim testini alanında uzman kişiler tarafından uygulayabilir. Sizde Teta Clinic farkını yaşamak ve çocuklarınızın her bakımdan yeterliliklerini ve sınırlı oldukları konular keşfederek, burada yola çıkarak adım atmanızı sağlayan gelişim testlerini yaptırmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Özel eğitimde kalite ve güven ortamı Teta Clinic farkıyla sizi bekliyor.