Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Konuşma bozukluğu bilinen diğer adıyla konuşma geriliği, çocukların yaşıtlarına oranla dil gelişiminde geri kalmasını ifade etmektedir. Bu durumu yaşayan çocuklarda konuşma akıcılığı ve kelime dağarcığında çok ciddi derece yetersizlik bulunmaktadır. Bu durum erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla çok daha yaygın şekilde gözükmektedir. Genellikle üç yaş ve altı çocukta görülen bu durumda çocuklar dili anlama becerisi gösteremezler. Burada çocuklar ses çıkarırlar fakat bunu konuşma öğrenmemiz çocuklarınki gibi yaparlar.

Burada çocuklar dilin farklı özelliklerini aynı hızda öğrenemezler. Bu durumu yaşayan çocuklar yaşıtları ile aynı gelişimsel özellikleri gösterirler ancak dil kısmında onlara oranla daha geri bir gelişim gösterirler. Çocukların iki yaşından itibaren en az 50 kelimelik bir kelime haznesinin var olduğu ve farklı kelimeleri bir araya getiremediği görüldüğünde ise çocukta konuşma gecikmesi olduğu düşünülebilir ve bu konuda alanında uzman bir terapist ile görüşülmesi gerekebilir. Bu özel durum farklı sebepler ile görülebilen ve uzun vadede çözümü olan bir durumdur.

cocuklarda-konusma-geriligi.jpg

Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında konuşma geriliği konusunda uzman olan ve bu alanda büyük başarılar göstermiş olan bir terapist ile görüşmek son derece önemlidir. Teta Clinic olarak konuşma geriliği konusunda birçok aile ile beraber yol yürümekte ve çocuklarımıza bu konuda destek olarak konuşma geriliğinin giderilebilmesi konusunda yardımcı olmaktayız. Sizlerde bu alanda uzman ve profesyonel bir terapist ile bir arada hareket etmek isterseniz, Teta Clinic web sitesini ziyaret edebilir bizlerle iletişime geçerek konuşma geriliği ve tedavisi hakkında gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Konuşma Geriliği Nedir ?

Çocuklarda konuşmayı üreten sistemlerin gelişmesi ve bu durumla beraber kullanılmasındaki gecikmeden kaynaklanmış olan konuşma gelişimini yavaşlatan ve çocuğun yaşının gerektirmiş olduğu konuşmasına engel olan duruma konuşma geriliği diğer bir adıyla konuşma bozukluğu denmektedir. Çocuklarda iletişim bozukluklarına sebep olan bu durum konuşma terapisi ile rahatlıkla düzeltilmekte ve çocukların konuşma becerileri geri kazandırılmaktadır.

Farklı belirtiler ile kendini gösteren konuşma geriliği, erken ve yerinde bir müdahale ile büyük bir kolaylık ile çözümlenmektedir. Ancak bunu profesyonel bir dil terapistinin yardımıyla yapmanız oldukça önemlidir. Sizlerde konuşma geriliğinin ne olduğu, belirtileri ve tedavi yöntemiyle ilgili tüm bilgi ve detayları öğrenmek isterseniz, Teta Clinic web sitesini ziyaret edebilir böylece dil gecikmesi hakkında detaylı ve ihtiyacınız olan bilgileri edinebilirsiniz.

Çocuklarda Konuşma Geriliği Ne Zaman Başlar ?

Konuşma yaş ilerledikçe gelişen ve şekillenen bir durumdur. Bu noktada çocuklarda yaşa bağlı olarak bazı konuşma geriliği belirtileri görülebilir. Burada çocuklar yaşına bağlı olarak gelişen ve şekillenen sesler çıkarmıyor aynı zamanda hiçbir şekilde konuşamıyorsa vakit kaybetmeden bu durumun gözetim altına alınması gerekir. Konuşma bozukluğunun anlaşılmasında ise izlenen ve kendini gösteren bazı faktörler bulunmaktadır. Konuşma bozukluğunun ne zaman başladığını ve bu konunun getirdikleri konusunda bilgi edinmek istiyorum diyorsanız sizin için hazırladığımız bu yazımıza göz atabilirsiniz. İşte çocuklardaki konuşma bozukluğunun en net olarak anlaşılacağı zamanlar;

  • Çocuklar üç yada altı ay içinde anlamsız sesler çıkarabilmektedir. Çocuğunuz bu sesleri çıkarmıyor yada güçlük çekiyorsa, bu noktada dikkatli olmanız gerekmektedir.
  • Çocuk altı ila on iki aylık olduğunda anlamlı sesler çıkarmalıdır. Aksi takdirde konuşma geriliği gösterdiği düşünülebilir.
  • Çocuk on iki aylık büyüme sürecinde komutları algılanmalıdır. Aksi durumda bir sorunun varlığı düşünülecektir.
  • On iki ayından itibaren çocuklar anlamlı cümleler kurmaya başlamalı, olası bir durumda konuşma geriliğinin olduğu ciddi anlamda düşünülebilir.
  • Çocuk yirmi dört aydan itibaren yaşının gerektirdiği cümle ve kelimeleri kurmalı, sesleri çıkarmalıdır. Eğer çocuğunuz bu gelişimleri göstermiyor ise bu noktada hemen bir uzman terapist ile görüşmeli ve yapılması gerekenler hakkında gerekli bilgileri edinmelisiniz.

Konuşma Geriliğinin Belirtileri

Konuşma geriliğinde belirti ve bulgular şiddete göre farklılık göstermektedir. Bu noktada ortaya çıkan belirtiler, kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ancak konuşma geriliği yaşayan çocuklarda en yaygın olarak görülecek olan belirtiler ise şu şekildedir;

  • Bu çocuklar yaşıtlarına oranla konuşmaz yada çok daha sınırlı şekilde konuşurlar. Aynı zamanda kendilerini ifade etmekte bir hayli zorluk çekerler.
  • Konuşma geriliği yaşayan çocuklar, ağız ve gırtlak bölümünde özellikle çiğneme durumlarında zorluk çekerler.
  • Yaşıtlarına göre gerilik yaşayan çocukların kelime dağarcığı bir hayli kısıtlı ve sığ olacak ve çocuklarda bağırma, ağlama gibi farklı ifadelerde eksiklikler görülmektedir.
  • Bu durumdaki çocuklar, etrafında konuşulanları duymazlar yada dinlemezler.
  • Bulunduğu ortama uyum sağlama sorunu yaşarlar.
  • Konuşma geriliği yaşayan çocuklarda dikkat eksikliği görülmektedir.

Konuşma Geriliğine Neden Olan Faktörler

Çocuklarda ortaya çıkan konuşma geriliğine sebep olan bazı önemli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan konuşma bozukluklarında en bilinen ve dikkat çeken faktörler ise şu şekildedir;

  • Otizm ve zeka geriliği yapan bazı hastalıklar
  • Ailesel dil gecikmesi
  • İki dil konuşulması
  • Dil bağı, yarık damak gibi ağız içi bazı sorunlar
  • İşitme sorunları
  • İşitmenin algılanma bozuklukları
  • Prematüre doğum
  • Büyüme gelişme geriliği

Tüm bu durumlarda ortaya çıkabilecek olan konuşma geriliği sorunlarında profesyonel bir uzman ile çalışmak isterseniz, Teta Clinic web sitemizi ziyaret edebilir bizlerle iletişime geçerek ihtiyaç duyduğunuz desteği alabilirsiniz.

Konuşma Geriliği Tanısı Nasıl Konur ?

Konuşma geriliğinde doğru tanı konulabilmesi son derece önemlidir. Bu noktada çocuğun konuşmasına engel olan fizyolojik veya psikolojik bir sorunun olup olmadığı bu alanda uzman olan psikolog ve doktorlar tarafından belirlenmeli ve bu alanda gerekli değerlendirmeler en doğru şekilde yapılmalıdır. Buradan sonra gecikmiş konuşma bozukluğu tanısı, belirtilerin görülmesi ile beraber uzmanlar ile etkileşimli olacak şekilde yapılmalıdır. Bu şekilde doğru tanı konulmalıdır.

Bu noktada çocuğun ailesi ve çevresinin yardımı ve desteği ise bu durumun çözülmesinde büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlayacaktır. Çünkü aile ve çevrenin desteği ve gözetimi meydana gelen bozukluğun tanısı noktasında büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanında gerekli testler ve gelişme seviyeleri ile kıyaslanan gelişim sayesinde tanı en doğru şekilde konulabilir.

İşte tamda bu noktada doğru bir terapist ile çalışma son derece önemlidir. Bizler burada Teta Clinic olarak uzman terapistlerimiz ile sizlere en iyi ve verimli hizmeti vermeye özen göstermekte ve terapistlerimiz ile sizlerin yanında olmaktayız. Sizlerde konuşma geriliğinin tanı ve tedavisinde uzman ve profesyonel bir terapist ile ilerlemek ve doğru sonuçlar almak isterseniz, Teta Clinic web sitesini ziyaret edebilir bizlerle iletişime geçerek en doğru tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik