Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

CNS testi bir diğer adıyla merkezi sinir sistemi testi, omurilik ve beynin işlevlerini ve verimliliğini ölçmek için uygulanan incelemeleri ifade etmektedir. Bu testler, nöropsikolojik testler olarakda bilinmekte ve merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıkların teşhisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Pek çok alt testide içeren CNS testi, motor becerilerini etkileyen rahatsızlıkların teşhisinde bununla beraber doğru tedavi uygulaması yapılmasında son derece fayda göstermektedir.

CNS Vital Signs Dikkat Testi Nedir ?

CNS testinin alt dallarından biri olarak bilinen bu test, merkezi sinir sistemi verimliliği ve işlevselliğini ölçen ve değerlendiren bir bir nöropsikolojik testtir. Aslında bu testin asıl amacı, kişilerdeki bilişsel işlev, dikkat süresi, zihinsel hız ve olaylara verdiği reaksiyon hızını aynı zamanda süresini ölçmektir.

cns-testi.jpg

CNS vital signs dikkat testi olarak adlandırılan bu testler, kişilerdeki dikkat eksikliği ve odaklanma gibi pekçok beceriyi ölçerek değerlendirmeye oldukça faydalı ve hastalığın tanısı ve tedavisi için son derece önemli bir testtir. Bu testin kendi içerisinde farklı birçok alt dalı bulunmaktadır. Teta Clinic olarak, aşağıdaki yazımızda bu testin içerdiği diğer testleri sizler için sıralayacak ve bu konuda aradığınız ve merak ettiğiniz her türlü bilgiye ulaşmanızı sağlayacağız. İşte CNS vital signs dikkat testinin kapsamına giren bazı alt testler şu şekildedir;

Sürekli Performans Testi

CPT olarakta bilinen bu test, kişilerin bir olay yada işe ne kadar süre dikkat verebildiğini ölçen oldukça etkili ve doğru sonuçlar veren bir testtir. Genel itibariyle DEHB gibi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi için tercih edilmektedir.

Cevap Doğruluğu

Yapılan bu testte, kişilerin verdiği doğru cevaplarla dikkat becerileri belirlenir ve bu kişi hakkında bir fikir elde edilmesini sağlar.

Bilişsel Hız Testleri

Yapılan bu testler, kişinin elde ettiği bilgiyi ne kadar sürede kafasında oturtarak buna ne hızla yanıt verdiğini ölçer. Burada kişilerin hız ve dikkat süresi değerlendirilir ve teşhisine karar verilir.

Tutarlı Yanıt

Yapılacak olan bir diğer alt testlerden biri olan tutarlı yanıt testinde, kişinin ne kadar sürede dikkatini bir konuya verdiği ölçülür.

Tüm bu testler DEHB, demans, nörolojik rahatsızlıklar ve bu gibi birçok farklı durumda uygulanmaktadır. Yapılan bu testler, bilgisayar ortamında uygulanmakta ve bir hayli hızlı sonuç vermektedir.

Sizlerde CNS vital signs dikkat testi yaptırmak ve bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Teta Clinic web sitemizi ziyaret ederek alanında uzman ekibimizden gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Bununla beraber güvenilir ve emin ellerde bu testi yaptırarak, en hızlı ve doğru sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz.

CNS Vital Signs Testi Kimlere Uygulanır ?

Merkezi sinir sistemi değerlendirilmesinde oldukça faydalı olan bu testler bir hayli kapsamlı alan baz alınarak uygulanmaktadır. Farklı kişi ve gruplarda uygulanabilen bu testler, kişilere oldukça fayda sağlamaktadır. CNS vital signs testinin uygulanabileceği kişi ve gruplar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Nörolojik Bozuklukları Olan Bireyler
  • Psikolojik Bozuklukları Olan Bireyler
  • Bilişsel Gelişim İzlemesi Yapılan Bireyler
  • Kronik Hastalığa Sahip Bireyler
  • Beyin Cerrahisi Geçmişli Bireyler

Yukarıdaki bu gruplara dahil olan kişilere uygulanması doğru olacak olan CNS vital signs testleri, kişilere rehabilitasyon ve tedavi sürecinin belirlenmesinde ve sonrasında büyük fayda sağlamaktadır.

CNS Vital Signs Hangi Testlerden Oluşur ?

Merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarının değerlendirilmesinde tercih edilen bu testler, bilgisayar tabanlı nöropsikolojik testlerdir. Bu testler birçok bilişsel alanı bununla birlikte bu alanların verimliliğini ve işlevselliği ölçmektedir. Pek çok rahatsızlığın tanısında oldukça doğru sonuçlar veren bu testler, kişinin bilişsel yeteneklerini ölçmek içinde oldukça önemlidir.

Bu testler içerisinde pek çok ana testi barındırmaktadır. İşte CNS vital signs testlerinin içerisinde barındırdığı ana testler;

Sözel Bellek Testi

Yapılan bu testte, kişilerin sözel bilgiyi ne kadar sürede öğrendiği ve bu bilgiyi hatırlama yeteneği ölçülmektedir. Sözel bellek testinde, kişilere belli başlı kelimeler verilmekte ve bu kelimeleri belirledikleri zaman diliminde hatırlamaları istenmektedir. Bu şekilde kişilerin verilen bu kelimeleri zihinlerinde ne kadar sürede tuttukları değerlendirilmektedir.

Parmak Tıklama Testi

Kişilerin el göz koordinasyonun değerlendirildiği bu test, katılımcıya gösterilen bir tuş ile yapılır. Kişinin bu tuşa, olabildiğince hızlı bir şekilde basması istenir. Aslında burada yapılmak istenen, kişilerin motor hızını ve becerisini ölçmektir.

Görsel Bellek Testi

Burada kişilerin görsel belleklerini yani görsel bir bilgiyi öğrenme hızı ve bu bilgiyi aklında ne kadar uzun süre tutabildiği değerlendirilmektedir. Yapılan bu testte kişilere bazı farklı resimler gösterilir, sözel testte olduğu gibi belirli bir zaman sonra bu görselleri hatırlamaları istenir.

Sembol ve Rakam Kodlama Testi

Burada kişilerin zihinsel hızı ölçülmektedir. Rakam kodlama olarak adlandırılan bu testte, kişilerin verilen sembol ve rakamları en doğru ve hızlı şekilde eşleştirmesi istenmektedir.

Renk ve Kelime Testi

Bilişsel esneklik ve dürtü kontrolü gibi yetenekleri değerlendiren bu testte, kişinin yazılan kelimenin anlamına değil rengine yanıt vermesi beklenir.

İz Sürme Testi

Burada kişinin işlevsel hızı ve dikkat becerileri değerlendirilir. Burada uygulanan testte kişilerin verilen rakam ve harfleri sıralı olacak şekilde takip etmesi yani izini sürmesi beklenir.

Dikkat Değiştirme Testi

Bu testte kişilerin dikkat eksikliği ve bilişsel yetenekleri değerlendirilir. Kişilerin farklı uyaranlar arasında, mantıklı ve doğru bir geçiş yapması beklenir.

CPT ( Sürekli Performans Testi )

CPT testinde, kişilerin dikkat kontrolü hedef alınmaktadır. Bu testin uygulandığı kişinin belirli hedefleri gördüğünde hızlı bir şekilde cevap vermesi beklenir. Ancak farklı uyaranlara yanıt verirse, bu durum başka şekilde değerlendirilmeye alınır.

Aslında yapılan bu testlerde farklı bilişsel alanlar değerlendirilmektedir. Bu bilişsel alanları sıralamak gerekirse;

  • Sözel Bellek
  • İşlem Hızı
  • Psikomotor Hız
  • Görsel Bellek
  • Dikkat
  • Bilişsel Esneklik
  • Dürtü Kontrolü
  • Dikkat Süresi

Yukarıdaki bu bilişsel alanlar üzerine çalışılan CNS vital signs testleri son derece doğru ve eksiksiz sonuçlar vermektedir. Bu testlerden yola çıkarak izlenen yol, kişiler için oldukça fayda sağlamaktadır. Sizlerde bu testleri yaptırmak ve en doğru sonuçları elde etmek istiyorsanız, Teta Clinic ile bu yolda ilerleyebilir, güvenilir CNS vital signs testleri yaptırabilirsiniz.

CNS Vital Signs Değerlendirme

Kişinin bilişsel alanlarda gösterdiği işlevselliği ölçen bu testler farklı değerlendirmelere tabii tutulmaktadır. Bu değerlendirme kişilere uygulanan tüm testlerin sonuçlarının doğru ve eksiksiz bir şekilde raporlanmasından sonra gerçekleşir. Bu noktadan sonra kişiye uygulanacak olan tedavi yöntemleri belirlenmesinde de büyük fayda sağlar. Bu değerlendirmenin kendi içerisinde belli başlı süreçleri bulunmaktadır. Bu süreçleri sıralamak gerekirse;

  • İlk olarak testlerde verilen her cevap ham puanlar olarak raporlara kaydedilir.
  • Test sonuçları, yaş ve cinsiyet baz alınarak veri tabanları ile karşılaştırılır.
  • Yapılan testlerin her biri ayrı ayrı puanlama sistemine kaydedilir.
  • Uygulanan testlerin ardından kişilerin güçlü ve zayıf yönleri belirlenir ve belirlenen bu durumlar, kendi içinde düşük ve yüksek olacak şekilde puanlanir.
  • Test sonuçları grafikler yardımı ile görselliğe dökülür. Daha sonra veri tabanları ile karşılaştırılarak, kişinin performansı değerlendirilir.
  • Son olarak kişinin sonuçları incelenir, klinik tanı konur ve tedavisine başlanır.

Yukarıdaki değerlendirmeler, kişilerin sağlığı hakkında detaylı bilgiler edinilmesi için son derece önemlidir. Aynı zamanda klinik tanının konulması ve tedavisinin uygulanması içinde faydalı bir yöntemdir.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik