Apraksi; bireylerin isteyerek yaptığı hareketleri, yapabilme yeteneğini kaybetmesini sağlayan nörolojik bozukluk olarak bilinmektedir. Bu durum genel itibariyle beyin hastalıkları bazen ise dejeneratif hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.
Apraksi, bireylerin kaslarını yada motor becerilerini etkileyebilecek bir rahatsızlık değildir. Bu durum daha net olarak ifade edilmek gerekirse, beyin hareketlerini planlama gibi özel durumlara sebep olmaktadır.
Apraksi kişilerin isteyerek yaptığı hareketleri, yapma becerisi de oluşan bozukluklardır. Bu rahatsızlık vücuttaki kasların yada sinir sistemlerinin birebir etkilenmesinden kaynaklanmamaktadır.
Burada oluşan durum beyin ve kaslar arasında oluşan iletişim bozulmasıdır. Burada bireyler yapacağı hareketi bilir ancak bu hareketi yapmakta zorlanır yada hiç yapamaz. Apraksi genel itibariyle kafa travması tümör, felç yada nörolojik hastalıklar sonucu ortaya çıkmaktadır. Farklı çeşitleri de bulunan bu rahatsızlığın, tedavi edilmesi oldukça mümkün rahatsızlıkların başında gelmektedir.
İşte apraksinin en bilinen çeşitleri şunlardır;
Daha farklı çeşitleri de bulunan bu hastalık farklı yöntemler kullanılarak, tedavi edilebilmekte ve bu tedavi sonucunda oldukça başarılı sonuçlar alınan bir rahatsızlıktır.
Apraksi diye bilinen bir çeşit sinir sistemi rahatsızlığı olan bu hastalık, nörolojik hastalıklara bağlı olarak gelişmektedir. Ancak bu rahatsızlığında birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Her çeşidinin ise farklı belirtileri bulunmaktadır. İşte aprakside en bilinen çesitleri;
Bireyler her hareketi planlayabilir fakat bu hareketleri her defasında gerçekleştiremezler. Bireyler bu hastalık dolayısıyla yapacağı iş ve hareket arasındaki bağı ve etkileşimi gerçekleştiremediği için sonuç büyük bir olumsuzluk olur. Bu apraksi çeşidine verilebilecek en doğru örnek; bir sınıfta sorulan soruya cevap vermek isteyen öğrenci parmak kaldıracağını bilmesi ancak bu durumu gerçekleştirememesi verilebilir.
Burada kişiler birçok adımı bulunan işleri doğru bir şekilde sıralayamaz ve bir nesnenin nasıl kullanılacağını bilemez. Bu apraksi çeşidinde kişiler, belirledikleri görevleri yapmaya çalışırken yanlış bir sıralamayla yaparlar. Bu duruma verilebilecek en doğru örnek ise; çorbayı kaşığa doldurmadan önce kaşığı ağzına götürmek verilebilir.
Kişiler konuşmada gerçekleştirmesi gereken motor hareketlerini gerçekleştiremez yada bu durumu gerçekleştirirken zorluk yaşar. Yani bireyler konuşacağı şeyi aklından geçirir ancak bunu dışarı karışık bir şekilde döker.
Bu durum bir çeşit görsel koordinasyon bozukluğudur. Burada kişiler, şekil çizme yada yapbozdaki parçaları birleştirilen zorluk yaşar.
Kişiler el ve parmaklarını doğru ve hızlı bir şekilde kullanamaz. Burada kişiler hareketlerini oldukça yavaş ve koordinasyonu olmadan gerçekleştirir.
Bu apraksi çeşidinde kafa bölgesinde bulunan yapılarda, istenen hareketler yerine getirilemez. Burada kişiler genel itibariyle yutma, çiğneme, yutkunma gibi hareketleri oldukça güç şekilde yapar.
Bu durumdaki apraksi hastaları hareket planmada oldukça zorlanır ve dokunsal uyarana tepki veremez. Aynı zamanda dokunduğu nesneleri tanımakta da güçlük çeker. Bu ve bunun gibi apraksi çeşitlerinin tedavisi bir hayli mümkün hastalıklardır. Bu hastalıklarda kişiler, günlük yaşantıda gerçekleştirebilecekleri aktiviteleri yerine getiremez. Aynı zamanda bu hastalıkların tedavisinin alanında uzman bir ekip tarafından yapılması gerekir.
Teta Clinic olarak uzman ekibimiz ve profesyonel iş anlayışımızla birçok hastanın derdine derman olmakta, onlar için elimizden gelen her türlü imkânı sağlamaktayız. Apraksi hastalığında ister yeni, ister ileri derece olun uzman ekibimiz size yardımcı olacak ve sizler için gereken en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Sizlerde apraksi alanında uzman ve profesyonel bir ekip ile çalışmak isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilir iletişim ağlarımızdan bizlere ulaşarak, gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Terapi ve tedavi yöntemleriyle hastalığınızı geçmişte bırakarak, geleceğe bambaşka bir gözle bakabilirsiniz.
Sinir sistemine etki eden ve bu bölgelerde oluşan hasarlar sonucu meydana gelen kas zayıflığı ve kişilerin kendisini ifade etmede zorluk çekmesine sebep olan rahatsızlığa "apraksi" adı verilmektedir. Bu hastalığın kendini gösterdiği birçok belirti mevcuttur. İşte en yaygın apraksi belirtileri;
Günlük Görevlerde Zorluk: Kişiler en basit motor becerilerini bile yerine getirmekte zorlanabilir yada yapamaz. Bu duruma örnek olarak kola saat takmak, ağıza bardak yada kaşık götürmek verilebilir. Bu durumlarda zorluk çeken bireyler, apraksinin en yaygın belirtisine sahip demektir.
Yanlış Hareket Kullanma: Burada kişiler herhangi bir nesneyi yanlış ve olması gerektiği yerde kullanamaz. Yani suyu bardakla içmek yerine, kaşıkla içmeyi deneyebilir. Yada çorbayı kaşıkla içmek yerine, çatalla içmeyi deneyebilir.
Hareketleri Planlı Yapamama: Bu noktada bireyler, hareketleri nasıl ve ne şekilde yapacağını bilir ancak bunu planlayamaz ve yaparken oldukça zorlanır. Yani en basit olan el kaldırma işlemini dahi gerçekleştiremezler.
Motor Koordinasyon Zayıflaması: Burada kişiler, nesneyi konumlandırdığı yere doğru şekilde yerleştiremez. Yada parçaları doğru şekilde bir araya getiremez. Buda günlük hayatında oldukça zorluk yaratır.
Konuşma Bozukluğu: Konuşma apraksisi olarak da bilinen konuşma bozukluğu, çocukluk döneminden başlayabilir. Konuşurken kelimeleri doğru bir şekilde ayarlayamayan bireyler aynı zamanda sesleride doğru çıkaramaz.
Verilen Komutları Uygulayamama: Sözel apraksi olarak da bilinen bu durumda kişiler sözel komutları anlamasına rağmen bu komutları fizikselliğe dökemezler.
Hareketlerde Beceriksizlik: Kişiler hareketlerini genel itibariyle oldukça yavaş ve koordinesi bozuk bir şekilde gerçekleştirirler. Burada bireyler, hareketlerini yapabilmek için oldukça fazla çaba harcar ancak bunu doğru şekilde yapamaz. Bu ve bunun gibi belirtiler, apraksinin türüne ve şekline göre farklılık göstermektedir. Bu durumlar rahatsızlığın ne seviyede olduğuna göre değişiklik gösterir.
Apraksi hastalığının teşhisi birçok farklı yöntem kullanılarak belirlenebilir. Bu yöntemlerin başında hiç şüphesiz ki uzman hekimlerin, bireylerin motor becerilerini planlama durumunu yada verilen komutları uygulama becerisini değerlendirmesi gelmektedir. Apraksi teşhisinde, belli başlı birçok adım bulunmaktadır. Bu adımlardan bazıları şu şekildedir;
Bu muayene türünde uzman hekim, hastanın semptomları ve nörolojik rahatsızlıkları hakkında gereken tüm bilgi ve muayeneleri gerçekleştirir. Aynı zamanda kas gücü ve koordinasyonunu değerlendirerek, bu rahatsızlığın kas mi yoksa beyin kaynaklı mi olduğunu belirler.
Uzman hekim, hastanın hareketlerini ne derece yapabildiğini test eder ve değerlendirir. Aynı zamanda doktor hastalarına komut verir ve bunu ne hızla ve ne kadar doğru yaptığını kontrol eder.
Yapılan bu testler, hastaların dikkatini ve hafızasını ölçmek için kullanılır. Bu durum apraksinin pekçok alt çeşidini tespit etmek içinde oldukça yararlıdır.
Burada mr yönteminden faydalanarak, beyindeki hasar alanları tespit edilebilir ve hasarlı bölge ile durum eşleştirilebilir. Bunun yanında tomografi yöntemiyle de ayrıntılı görüntüleme gerçekleştirilebilir.
Beyinde oluşan elektriksel aktiviteleri ölçmek ve nörolojik verimliliğin azalma sebebini ortaya çıkarmak için bu tetkik türü oldukça önemlidir.
Konuşma şüphesi yada zorluğu varsa bir dil terapisti ile bu durum netleştirilebilir. Bu sayede konuşma ve motor becerileri test edilir. Bu şekilde daha doğru bir tedavi yöntemi belirlenerek, en güzel sonuçlar elde edilir.
Hastalığınız için doğru tanı ve tedavi oldukça önemli iki kriterdir. Bu nedenle bilinen ve bu alanda uzman bir ekip ile aynı yolda yürümek son derece önemlidir. Sizlerde bu hastalığın tedavisinde emin adımlarla ilerlemek isterseniz, Teta Clinic olarak bizleri tercih edebilir ve hastalığınızda doğru tedavi yöntemiyle gerilemeye sebep olabilirsiniz.